Mi a legjobb Yi Wu hegyi tea, amit valaha kóstoltak? Bizonyára egy öreg, drága vad tea a 70-es évekből, bár tartok tőle, hogy ebben az országban igencsak kevesen lehetnek ilyen szerencsések. Vagy esetleg egy másik érlelt a 80-as évek végéről. De abban is biztos vagyok, hogy nemigen tudnának ellenállni egy nagy levelű vad Yi Wu teának a 90-es évek közepéről és végéről. Na, jó, de melyik lehet a legjobb Yi Wu, ami esetleg fiatal, de még elfogadható áron megkapható? Semmi kétség, valamelyik Douji tea, különösen a drága 2006-os, vagy még inkább az azt megelőző sorozatból. De ha meggondoljuk, az összes Yi Wu tea, amit jónak tartunk vagy tajvani, vagy hongkongi eladóktól került hozzánk. Egyetlen egy olcsóbb árfekvésű, különösen a 10 dolláros Yuan Nian és hozzá hasonló igazi kínai mainland yi wu puerh sem érdemli meg, hogy megemlítsük. Amikor ilyen teákat kóstoltam tajvani barátaimmal, még ha Kunmingban érlelt teákról volt is szó, az első öntet után csak annyit mondtak: zöld tea. A sheng puerh tulajdonképpen zöld tea, de öntete a csészében sárgászöld, inkább ragyogó sárga kell legyen, száz és száz aromával és olajjal, tiszta, világosan érthető aromával, mély, kerek diós teli testtel, félédesen kezdetben, nagyon édesen az utóízben. Általában azt mondhatjuk, hogy a friss sheng Yi Wu hegyi tea lehet "zöld", de széles, panorámaszerű ragyogóan friss karakterrel, és egy nagyon erős középízzel, ami egyben garantálja, hogy jól lehet majd érlelni. A Yi Wu hegyi puerh azért olyan kedvelt, mert az összes puerh tea közt a legkiegyensúlyozottabb sheng; cha qi, íz, aroma és megjelenés ezzel a bizonyos középső testtel, amit vastagon töltenek ki az aminosavak anélkül, hogy valamilyen szörnyűséges jeti erő felülírna mindent. |
Legutóbbi Yi Wu hegyi tea emlékeim között Antonnak hála nagyon kellemes szép élményt jelent egy hagyományos elnevezésű Yi Wu Zheng Shan (igazi Yi Wu hegyi tea) a Yin Yi Tea Art nevű malajziai kereskedőtől 2006-ból.
Az ára inkább magasnak mondható 70USD/egy 400 grammos lepény. |